Recycle je skischoenen met Tecnica en Nordica

Nieuwe campagne: Recycle Your Boots

Wist je dat een skischoen uit wel 80 verschillende montageonderdelen bestaat en uit 70 verschillende voeringonderdelen? En dat één buckle maar liefst 30 onderdelen heeft? Plastic is een grote uitdaging voor de mensheid en onze planeet. Ook al is plastic op zich geen slecht materiaal, we hebben het gebruik ervan niet onder controle. Met de nieuwe Recycle Your Boots campagne slaan de Italiaanse merken Tecnica en Nordica de handen ineen om een deel van dit probleem aan te pakken. Hoe? Consumenten kunnen bij deelnemende winkeliers hun oude skischoenen, ongeacht het merk, inleveren als ze een nieuw paar Tecnica of Nordica skischoenen kopen. Deze oude skischoenen worden vervolgens door middel van een transparant en duurzaam proces gerecycled tot nieuwe skischoenen. Met deze nieuwe campagne maken beide merken van een circulaire economie het nieuwe businessmodel voor de ski industrie.

Wat houdt de Recycle Your Boots campagne in?
Plastic afval is een groot probleem voor onze planeet. De grootste afvalbergen met plastic ter wereld hebben letterlijk het formaat van een achtste continent. Wanneer skischoenen aan het einde van hun levensduur zijn, belanden ze vaak op de vuilnisbelt of worden ze verbrand in afvalenergiecentrales. Maar, het Italiaanse Tecnica en Nordica lanceren nu de Recycle Your Boots campagne. Het RYB project voor een circulaire economie heeft tot doel om bij te dragen aan de bescherming van de planeet door gebruikte skischoenen te recyclen tot secundaire grondstoffen. Hierdoor worden hulpbronnen bespaard en wordt de CO2 uitstoot verminderd. ‘Het idee is vrij simpel’, legt Maurizio Priano, marketing- en brandmanager bij Blizzard-Tecnica, uit. ‘We maken het voor skiërs die een nieuw paar Tecnica of Nordica skischoenen willen mogelijk om hun oude skischoenen in te leveren, ongeacht het merk. Tecnica en Nordica zullen hun oude skischoenen recyclen in een transparant en duurzaam proces’.

Wat een eenvoudig idee is, is eigenlijk gebaseerd op een complex en innovatief proces, dat vakmanschap en fabricage expertise vereist. Om oude skischoenen in te zamelen, te vervoeren en te recyclen hebben Tecnica en Nordica een geavanceerd systeem opgezet dat vakmanschap en fabricage expertise combineert. Daarnaast is ook de hulp van onderzoeksinstituten ingeschakeld om de effectiviteit van het project te meten. Het meest moeilijke aspect is echter het mobiliseren van de skigemeenschap, de retailers en de consumenten. En daarom hebben we jou als gewaardeerde Tecnica of Nordica dealer hard nodig om samen deze noodzakelijke stap te zetten.

‘Recycle Your Boots is meer dan alleen een recycleproject, het is een nieuw bedrijfsmodel’, aldus Giorgio Grandin, hoofd innovatie bij de Tecnica Group. ‘Voor het eerst creëren en verkopen Tecnica en Nordica niet alleen een product, maar brengen ze ook een volledig geïntegreerd, duurzaam proces tot stand: productie, verzending, consumentengebruik en recycling’. Dit duurzame initiatief is opgenomen in het LIFE programma, het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaat, en zal in verschillende landen in Europa actief zijn.

Hoe kan ik als winkelier deelnemen?
Als Tecnica of Nordica winkelier kun je een significante bijdrage leveren aan het Recycle Your Boots concept, waarmee jij samen met je klanten meewerkt aan een betere wereld. Als deelnemer ontvang je een POS pakket, verzamel- en verzenddozen én een contentpakket met teksten en afbeeldingen over RYB. Je kunt oude skischoenen innemen en deze uiteindelijk kosteloos laten ophalen voor recycling. Bovendien word je vermeld als een RYB dealer op onze website. Ook de consument die zijn of haar oude skischoenen inruilt voor nieuwe Tecnica of Nordica skischoenen, kan de nieuwe exemplaren registreren om kans te maken op mooie prijzen.

Wil jij aansluiten bij het Recycle Your Boots concept?
Neem dan contact op met je Tecnica of Nordica vertegenwoordiger en wij zorgen ervoor dat je de juiste materialen ontvangt.

Video: Recycle Your Boots