Nieuwe skischoenen nodig? Nordica geeft advies!

Zeven meest gemaakte fouten bij het kopen van skischoenen

Voor sommige skiërs is het kopen van nieuwe skischoenen een jaarlijks ritueel waar ze elke keer weer naar uitkijken. Anderen stellen het juist zo lang mogelijk uit. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken, heeft Nordica momenteel de grootste collectie skischoenen die ze ooit hebben gehad. Heb je een World Cup, On Piste Race, High Performance, Sport Performance of Mountain Active schoen nodig? Wil je een schoen met een klassieke tweedelige overlap of ga je voor een driedelig model met een aparte tong? Worden er eigenlijk nog schoenen gemaakt met een instap aan de achterkant? Om je op weg te helpen laat Nordica zien wat de zeven meest gemaakte fouten zijn bij het kopen van nieuwe skischoenen én geven ze bijbehorend advies!

Fout 1: niet investeren in een goede bootfitter
Het kopen van een skischoen is makkelijk: kies een model, reken af en accepteer de consequenties. Óf, je investeert in een goede bootfitter. Ga je voor de laatste keuze, dan ben je verzekerd van waardevol advies van een expert, een levenslange persoonlijke service, een betrouwbare bron voor onderhoud en onderdelen én een skischoen die past, voelt en skiet zoals deze hoort te doen. Een koopje dus!

Een goede bootfitter zal je verschillende vragen stellen en je voeten meten, om zo tot een selectie van één of twee modellen skischoenen te komen. De bootfitter zal je tevens vertellen hoe de skischoen moet aanvoelen als je 'm voor het eerst aantrekt. Je voet moet voelen alsof hij bij elkaar geknepen wordt, de schoen moet dus strak om de voet zitten. Dat is normaal! Meteen wanneer je begint te skiën, zullen de liners van de schoenen in volume afnemen, waardoor je een perfecte pasvorm krijgt. Als de schoen in de winkel comfortabel zit, met genoeg ruimte om met je tenen te wiebelen, is de schoen te groot.

Fout 2: skischoenen kopen die te groot zijn
Experts schatten dat ongeveer 75% van de alpine skiërs skischoenen kopen die één of twee maten groot zijn. Te groot, te breed of te los reduceert de controle die je over je ski's hebt. Voor beginnende skiërs voelt dit alsof ze een tractor besturen waarvan de banden geen profiel hebben en die geen stuurbekrachtiging heeft. Ervaren skiërs kunnen last krijgen van drukpunten, koude voeten, het scheenbeen én het verlies van het plezier of de interesse in skiën.

Fout 3: skischoenen met de verkeerde leest / breedte kopen
De maat van de leest van een skischoen refereert aan de maat van het breedste punt van de skischoen. Dit is bij de voorvoet of de bal van de voet. Tot voor kort hadden race en high performance schoenen een smalle leest (95 – 95 millimeter), terwijl schoenen voor beginners een brede leest hadden (102 – 106 millimeter). Als resultaat daarvan moesten gevorderde skiërs met brede voeten schoenen kopen die eigenlijk te breed waren voor de toepassing.

Tegenwoordig worden race en high performance schoenen in verschillende maten geproduceerd (93 – 105 millimeter) en sommige custom skischoen makers maken zelfs nóg bredere skischoenen. Een goede bootfitter zal ervoor zorgen dat de maat van de leest van de skischoen overeenkomt met de breedte van je voet. Een maat groter nemen is niet de oplossing. De juiste maat leest nemen wel!

Fout 4: een skischoen met de verkeerde flex kopen
In het verleden hadden skiërs met smalle voeten óf een zachte, oversized skischoen óf een stijve, smalle raceschoen, ongeacht hun skikwaliteiten. Opnieuw reageerden fabrikanten hierop door skischoenen met verschillende gradaties in flex aan te bieden. Hoe hoger het getal, hoe stijver de schoen. Net als schoenmaten variëren flex indexen van producent tot producent.

Een goede bootfitter zal de flex van je skischoen aanpassen aan je maat, gewicht, skikwaliteit en skistijl.

Fout 5: de schijn ophouden….
Tegenwoordig komen skischoenen in zoveel stijlen, vormen en kleuren dat het makkelijk is om een paar uit te kiezen. Maar als de schoen niet past bij je voeten, behoeften, skistijl of budget, dan is het niet de juiste skischoen voor jou. Dat gezegd hebbende, veel skiërs kopen skischoenen die passen bij hun ski's of outfit, ongeacht hoe ze zitten. Is matchen een must? Begin dan bij goede skischoenen en ga van daaruit verder.

Fout 6: mijn man, vriend, neef, broer, whatever, zweert bij dit model
Alleen omdat een bekende van je bij een model zweert, betekent nog niet dat dit model ook perfect voor jou is. Een goede wintersportspecialist biedt een breed assortiment aan merken, die onderling allemaal verschillen in pasvorm, flex en karakteristieken. Vandaag de dag kan er gezegd worden dat alle merken goed zijn. Vertrouw bij het vinden van het beste model voor jou op je bootfitter, niet op je vrienden.

Fout 7: de waarheid overdrijven….
In skiën liegen twee dingen nooit: het spoor dat onze ski's in de sneeuw achterlaten en de tekenen die de sneeuw op onze ski's achterlaat. Het feit dat je de 'expert' piste skiet, maakt je nog geen expert. Eerlijkheid is, zoals altijd, het beste. Het laatste dat een goede bootfitter wil, is jou de verkeerde skischoenen verkopen.